W poprzedni weekend Krecik Bartek udał się z wizytą do swojego dobrego koreańskiego kolegi, którego w Korei nazwał by Hyung. [Hyung jest to starszy bardzo bliski kolega, albo starszy brat] do Pragi. Bartek był pod dużym wrażeniem wszystkiego co tam zobaczył. Hyung pokazał Krecikowi kilka koreańskich zwyczajów. Krecik mógł również skosztować Koreańskiego jedzenia oraz typowego koreańskiego %-towego trunku jakim jest Soju. To było naprawdę niesamowite, że można było doświadczyć tyle azjatyckiej kultury w stolicy Czech. Samo Soju smakowało prawie tak samo jak wódka, tylko ze słodkawym posmaków. Hyung wytłumaczył Bartkowi, że ludzie w jego kraju piją Soju dlatego, że jest on tani oraz dlatego, że dobrze wchodzi.
We would like to to share with you more facts about Soju and Korean culture. If you want know a little bit more about those topics click on read more.
Chcemy się również podzielić z Wami kilkoma faktami na temat Soju oraz Koreańskiej kultury, dlatego zapraszamy na klikniecie w czytaj dalej.
So here we are. We made also a little research to find more information especially about Soju (some history, way of making, tradition of drinking etc) . The most useful for us was THIS page. So let`s read something about Soju.
Okej, no to zaczynamy. Specjalnie dla Was zrobiliśmy małe rozmoznanie na temat Soju (o historii, sposobie wyrobu, sposobu picia itd.).
Najbardziej pomocna okazała się TA strona, na której znaleźliśmy wiele ciekawych dla nas informacji.
<<<SoJu>>>
- cost around 1 000 - 2000 Korean Won (around $ 1 -3 USD)
- made from rice, wheat, or barley, modern producers often replace rice with other starches such as potatoes, sweet potatoes, or tapioca
- drinking rules:
~ never pour your own glass, you should pour glass of the person/people who is drinking with you. Also, while pouring the glass, you should hold the bottle with your right hand. The left hand is helping your right arm
~ empty glass = ready for next one
~ if you are getting drink from someone older, you should hold your glass with two hands
- Traditional Soju (Andong) - 40-45%, is the most famous gift given during the big holidays. This soju is not having any chemicals and the way of the distillation process is the same from 700 years.
<<<SoJu>>>
- koszt prosuktu wynosi około 1000 - 2000 koreańskich Won (około 4-12 zł)
- napój robiony na bazie ryżu, ziemniaków, pszenicy, jęczmienia zwyczajnego, batatów lub tapioki
- obowiązujące zasady picia:
~ nie można polewać sobie samemu, jeśli osoba nalewa komuś sojumusi to zrobić trzymając butelkę w prawej ręce, lewą natomiast podrzymuje prawe ramię
~ pusty kieliszek oznacza, że trzeba polać swojemu towarzyszowi
~ w przypadku kiedy polewa Ci osoba od Ciebie starsza musisz przetrzymać kieliszek w dwóch dłoniach
- Tradycyjne Soju (Andong) jest najpopularniejszym prezentem, który jest rozdawany podczas większych świąt. Sam Andong nie posiada żadnych chemikaliów oraz proces destylizacji sięga ponad 700 lat tradycji.
Hope you like today's post. Probably from time to time you would find some random facts from random countries. Let`s see if you would like them.
Mamy nadzieję, że spodobał się Wam dzisiejszy post. Od czasu do czasu będą tu również zamieszczane rówżne fakty na temat różnych ciekawostek z różnych krajów. Mamy nadzięję, że będzie się miło Wam je czytało i wniosą nam coś ciekawego na bloga.
Take care~!
Trzymajcie się!
It's so interesting to read about the way to take a drink from someone and read about alcohol from another culture!! Great post and so informative!!
ReplyDeleteOne day it would be amazing to try it!!
www.bohemianmuses.blogspot.com